Nieuws

Dekkingsgraad gestegen in april

In april kwam ons fonds er financieel iets beter voor te staan. Dat zien we aan de actuele dekkingsgraad. Die steeg in april. Ook onze beleidsdekkingsgraad liet in april een stijgende lijn zien.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 30 april 2023:

  • De actuele dekkingsgraad steeg van 134,3% naar 135,8%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden (de beleidsdekkingsgraad) steeg van 133,4% naar 133,7%.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

Ons fonds is financieel ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 113,2%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 113,20 in kas is aan vermogen. Onze beleidsdekkingsgraad ligt dus ruim boven die belangrijke grens.

Actuele dekkingsgraad en beleidsdekkingsgraad omhoog

Actuele dekkingsgraad
De rente blijft op en neer gaan. Na een daling in maart, zagen we de rente in april weer stijgen. Dat is goed nieuws voor pensioenfondsen, omdat onze verplichtingen dan dalen. We hoeven dan minder geld te reserveren voor alle pensioenen. De hogere rente had dus een positief effect op de dekkingsgraad.

Wel is ons vermogen iets afgenomen, en dat is natuurlijk niet gunstig voor onze dekkingsgraad. Gelukkig was dat negatieve effect kleiner dan het positieve effect van de hogere rente. Dit zorgde ervoor dat onze actuele dekkingsgraad met 1,5%-punt steeg.

Beleidsdekkingsgraad
De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Elke maand verdwijnt de ‘oudste’ actuele dekkingsgraad uit dit gemiddelde en wordt de ‘nieuwste’ actuele dekkingsgraad toegevoegd. De actuele dekkingsgraad van 30 april 2023 was hoger dan de actuele dekkingsgraad van 30 april 2022 (die nu uit het gemiddelde is verdwenen). Hierdoor is de beleidsdekkingsgraad in april met 0,3%-punt gestegen.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier vindt u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.