Nieuws

Dekkingsgraad in oktober gestegen

In oktober ging ons fonds er financieel op vooruit. De lichte daling van de actuele dekkingsgraad een maand eerder is in oktober ruimschoots goedgemaakt. Onze beleidsdekkingsgraad steeg ook.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 31 oktober 2021:

  • De actuele dekkingsgraad steeg van 128,1% naar 130,0%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg van 124,0% naar 125,2%..

Wat betekent dit?

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 112,3%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 112,30 in kas is aan vermogen. Het is daarom goed dat onze beleidsdekkingsgraad ruim boven die belangrijke grens ligt.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

De beleidsdekkingsgraad lag lange tijd onder de belangrijke grens van 112,3%. Dat was ook einde 2020 zo. Daarom hebben we ook dit voorjaar een nieuw herstelplan moeten indienen bij De Nederlandsche Bank. Wel hebben we de pensioenen per 1 januari 2021 iets kunnen verhogen.

Waarom stegen onze dekkingsgraden in oktober?

In oktober werden onze beleggingen meer waard. Hierdoor steeg ons vermogen. Dat is goed nieuws voor onze financiële positie. Wel daalde in oktober de rente. Dat is minder goed nieuws, want ons fonds heeft dan meer geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Toch had dit minder effect en ging de actuele dekkingsgraad omhoog. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Dit jaar is de actuele dekkingsgraad vooral gestegen. Die stijgende lijn zien we dus ook terug in de beleidsdekkingsgraad.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur