Nieuws

Dekkingsgraad in januari iets gestegen

In januari kwam ons fonds er financieel weer iets beter voor te staan. Dat zien we aan de actuele dekkingsgraad. Die steeg in januari licht. Onze beleidsdekkingsgraad ging in januari ook omhoog.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 31 januari 2023:

  • De actuele dekkingsgraad steeg van 133,0% naar 133,8%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden (de beleidsdekkingsgraad) steeg van 131,5% naar 132,2%.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 112,7%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 112,70 in kas is aan vermogen. Het is daarom goed dat onze beleidsdekkingsgraad ruim boven die belangrijke grens ligt. Hierdoor hebben we de pensioenen per 1 januari 2023 kunnen verhogen.

Actuele dekkingsgraad omlaag, beleidsdekkingsgraad omhoog

Actuele dekkingsgraad
De rente blijft op en neer gaan. Na een stijging in december, zagen we de rente in januari weer dalen. Dat is geen goed nieuws voor pensioenfondsen, omdat onze verplichtingen dan toenemen. We moeten dan meer geld reserveren voor alle pensioenen. De lagere rente had dus een negatief effect op de dekkingsgraad.

Er was ook goed nieuws: onze beleggingen werden in januari namelijk meer waard. Hierdoor nam ons vermogen toe, en dat is natuurlijk wél gunstig voor onze dekkingsgraad. Het effect van de waardestijging van onze beleggingen was groot genoeg om het verlies door de lagere rente op te vangen. Dit zorgde ervoor dat onze actuele dekkingsgraad met 0,8%-punt steeg.

Nog twee dingen die invloed hadden
In december gebeurden er nog twee dingen die invloed hadden op onze actuele dekkingsgraad: de extra storting van de werkgever en de pensioenverhoging per 1 januari 2023. De storting van de werkgever zorgde voor extra vermogen, waardoor onze actuele dekkingsgraad steeg. De verhoging van uw pensioen kostte uiteraard geld, waardoor onze actuele dekkingsgraad daalde. Beide zijn verwerkt in de dekkingsgraad van januari.

Beleidsdekkingsgraad
De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Elke maand verdwijnt de ‘oudste’ actuele dekkingsgraad uit dit gemiddelde en wordt de ‘nieuwste’ actuele dekkingsgraad toegevoegd. De actuele dekkingsgraad van 31 januari 2023 was hoger dan de actuele dekkingsgraad van 31 januari 2022 (die nu uit het gemiddelde is verdwenen). Hierdoor is de beleidsdekkingsgraad in januari met 0,7%-punt gestegen.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.