Nieuws

Dekkingsgraad blijft ook in februari stijgen

In februari kwam ons fonds er financieel een stuk beter voor te staan. Dat zien we aan de actuele dekkingsgraad. Die steeg in februari behoorlijk. Onze beleidsdekkingsgraad ging in februari ook omhoog.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 28 februari 2023:

  • De actuele dekkingsgraad steeg van 133,8% naar 136,0%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden (de beleidsdekkingsgraad) steeg van 132,2% naar 133,0%.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 113,2%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 113,20 in kas is aan vermogen. Het is daarom goed dat onze beleidsdekkingsgraad ruim boven die belangrijke grens ligt. Hierdoor hebben we de pensioenen per 1 januari 2023 kunnen verhogen.

Actuele dekkingsgraad én beleidsdekkingsgraad omhoog

Actuele dekkingsgraad
De rente blijft op en neer gaan. Na een daling in januari, zagen we de rente in februari weer stijgen. Dat is goed nieuws voor pensioenfondsen, omdat onze verplichtingen dan afnemen. We hoeven dan minder geld te reserveren voor alle pensioenen. De hogere rente had dus een positief effect op de dekkingsgraad.

Er was ook minder goed nieuws: onze beleggingen werden in februari namelijk minder waard. Hierdoor nam ons vermogen af, en dat is natuurlijk níet gunstig voor onze dekkingsgraad. Het negatieve effect van de waardedaling van onze beleggingen was gelukkig te klein om het positieve effect van de hogere rente teniet te doen. Dit zorgde ervoor dat onze actuele dekkingsgraad met 2,2%-punt steeg.

Beleidsdekkingsgraad
De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Elke maand verdwijnt de ‘oudste’ actuele dekkingsgraad uit dit gemiddelde en wordt de ‘nieuwste’ actuele dekkingsgraad toegevoegd. De actuele dekkingsgraad van 28 februari 2023 was hoger dan de actuele dekkingsgraad van 28 februari 2022 (die nu uit het gemiddelde is verdwenen). Hierdoor is de beleidsdekkingsgraad in januari met 0,8%-punt gestegen.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.