Nieuws

Dekkingsgraad in december verder gedaald

In december kwam ons fonds er financieel iets minder goed voor te staan. Dat zien we aan de actuele dekkingsgraad. Die daalde in december - net als in november - licht. Onze beleidsdekkingsgraad liet in december juist een verder stijgend lijn zien.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 31 december 2022:

  • De actuele dekkingsgraad daalde van 135,2% naar 133,0%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden (de beleidsdekkingsgraad) steeg van 131,2% naar 131,5%.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 112,7%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 112,70 in kas is aan vermogen. Het is daarom goed dat onze beleidsdekkingsgraad ruim boven die belangrijke grens ligt. Hierdoor hebben we de pensioenen per 1 januari 2022 kunnen verhogen.

Actuele dekkingsgraad omlaag, beleidsdekkingsgraad omhoog

Actuele dekkingsgraad
Na een daling in november, steeg de rente in december weer. Dat is goed nieuws voor pensioenfondsen, omdat onze verplichtingen dan afnemen. We hoeven dan minder geld te reserveren voor alle pensioenen. De hogere rente had dus een positief effect op de dekkingsgraad.

Er was ook minder goed nieuws: onze beleggingen werden in december namelijk minder waard. Hierdoor nam ons vermogen af, en dat is natuurlijk níet gunstig voor onze dekkingsgraad. Het effect van de hogere rente was helaas niet groot genoeg om het verlies op onze beleggingen op te vangen. Dit zorgde ervoor dat onze actuele dekkingsgraad met 2,2%-punt daalde.

Nog twee dingen die invloed hadden
In december gebeurden er nog twee dingen die invloed hadden op onze actuele dekkingsgraad: de extra storting van de werkgever en de pensioenverhoging per 1 januari 2023. De storting van de werkgever zorgde voor extra vermogen, waardoor onze actuele dekkingsgraad steeg. De verhoging van uw pensioen kostte uiteraard geld, waardoor onze actuele dekkingsgraad daalde. Beide zijn verwerkt in de dekkingsgraad van december.

Beleidsdekkingsgraad
De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Elke maand verdwijnt de ‘oudste’ actuele dekkingsgraad uit dit gemiddelde en wordt de ‘nieuwste’ actuele dekkingsgraad toegevoegd. De actuele dekkingsgraad van 31 december 2022 was hoger dan de actuele dekkingsgraad van 31 december 2021 (die nu uit het gemiddelde is verdwenen). Hierdoor is de beleidsdekkingsgraad in december met 0,3%-punt gestegen.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.