Nieuws

Besluit over pensioenverhoging vanaf 1 januari komt eraan

Over een paar weken is het januari, de maand waarin bij veel pensioenfondsen de pensioenen met een toeslag worden verhoogd. Hoe zit dat met uw pensioen?

Ons fonds staat er financieel goed voor. Het bestuur weet dan ook dat er genoeg geld is om uw pensioen te verhogen. Hoe groot deze verhoging is besluit het bestuur in december. Het besluit hangt af van de beleidsdekkingsgraad op 30 september. De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden. Als we kijken naar de beleidsdekkingsgraad, weten we hoe onze financiële positie in het afgelopen jaar (gemiddeld) was. En dus hoeveel ruimte er is voor een verhoging. Want het verhogen van uw pensioen kost natuurlijk geld.

Daarom kijkt het bestuur goed naar de financiële gevolgen van een toeslag. Het fonds volgt hierbij het toeslagenbeleid en de toeslagambitie zoals beschreven in de ABTN.

Ons fonds zal niet, zoals veel andere fondsen, gebruik kan maken van de verruiming van de mogelijkheden die sinds 1 juli gelden.

Toekomst bestendig verhogen

Pensioenfondsen moeten bij een verhoging altijd rekening houden met de toekomst. Voor ons fonds geldt dit extra omdat we actief aan het kijken zijn naar de toekomst van het fonds. Bij een eventuele overgang naar een ander pensioenfonds of een verzekeraar is het ook goed om reserves te hebben.

Verhogingen in de media

In de media zijn afgelopen weken verschillende berichten over pensioenfondsen langsgekomen waarin ze flinke verhogingen aankondigen. Vaak was dit mogelijk door de komst van het nieuwe pensioenstelsel. Voor fondsen die overstappen naar het nieuwe stelsel zijn er versoepelingen in de regels voor verhogen. Ons fonds gaat niet zelfstandig over naar het nieuwe pensioenstelsel. Daarom mogen wij geen gebruik maken van deze soepelere regels. Hoewel wij de pensioenen dus wel kunnen verhogen, zal onze verhoging niet zo hoog zijn als die van andere fondsen die wel deze stap maken. 

Inflatie blijft hoog

De inflatie is enorm hoog. Dat merkt u waarschijnlijk wel als u boodschappen doet, of uw energierekening betaalt. Geld wordt iedere maand minder waard. Uw pensioengeld dus ook. Een verhoging van uw pensioen is dus belangrijker dan ooit! Zodra ons bestuur een besluit heeft genomen informeren wij u hierover.

Wilt u meer weten over de financiële positie van ons fonds? Volg dan onze dekkingsgraad.

Vragen?

Met vragen over uw pensioen kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.