Nieuws

Dekkingsgraad in oktober behoorlijk gestegen

In oktober kwam ons fonds er financieel weer een stuk beter voor te staan. Dat zien we aan de actuele dekkingsgraad. Die steeg in oktober. Onze beleidsdekkingsgraad liet in oktober ook een stijgend lijn zien.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 31 oktober 2022:

  • De actuele dekkingsgraad steeg van 133,0% naar 135,5%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden (de beleidsdekkingsgraad) steeg van 130,1% naar 130,6%.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 112,7%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 112,70 in kas is aan vermogen. Het is daarom goed dat onze beleidsdekkingsgraad ruim boven die belangrijke grens ligt. Hierdoor hebben we de pensioenen per 1 januari 2022 kunnen verhogen.

Actuele dekkingsgraad én beleidsdekkingsgraad omhoog

Actuele dekkingsgraad
Ook in oktober bleef de rente stijgen. Dat is goed nieuws voor pensioenfondsen, omdat onze verplichtingen dan afnemen. De hogere rente had dus een positief effect op de dekkingsgraad.

Meer goed nieuws: onze beleggingen werden in oktober iets meer waard. Hierdoor nam ons vermogen toe, en dat is natuurlijk óók gunstig voor onze dekkingsgraad. Beide ontwikkelingen zorgden ervoor dat onze actuele dekkingsgraad met 2,5%-punt steeg.

Beleidsdekkingsgraad
De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Elke maand verdwijnt de ‘oudste’ actuele dekkingsgraad uit dit gemiddelde en wordt de ‘nieuwste’ actuele dekkingsgraad toegevoegd. De actuele dekkingsgraad van 31 oktober 2022 was hoger dan de actuele dekkingsgraad van 31 oktober 2021 (die nu uit het gemiddelde is verdwenen). Hierdoor is de beleidsdekkingsgraad in oktober met 0,5%-punt gestegen.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.