Nieuws

Dekkingsgraad gedaald in augustus

In augustus kwam ons fonds er financieel iets minder goed voor te staan. Dat zien we aan de actuele dekkingsgraad. Die daalde in augustus. Onze beleidsdekkingsgraad liet in augustus wel een stijgende lijn zien.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 31 augustus 2023:

  • De actuele dekkingsgraad daalde van 141,5% naar 140,5%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden (de beleidsdekkingsgraad) steeg van 135,6% naar 136,1%.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

Ons fonds is financieel ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 112,6% (juni 2023). Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 112,60 aan vermogen is. Onze beleidsdekkingsgraad ligt dus ruim boven die belangrijke grens.

Actuele dekkingsgraad gedaald, beleidsdekkingsgraad omhoog

Actuele dekkingsgraad
De rente bleef in augustus bijna gelijk, waardoor onze verplichtingen ook ongeveer gelijk bleven. Onze beleggingen zijn in augustus minder waard geworden. Hierdoor nam ons vermogen iets af. Dat is niet gunstig voor onze dekkingsgraad. De negatieve beleggingsopbrengsten zorgden ervoor dat onze actuele dekkingsgraad per saldo met 1%-punt daalde.

Beleidsdekkingsgraad
De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Elke maand verdwijnt de ‘oudste’ actuele dekkingsgraad uit dit gemiddelde en wordt de ‘nieuwste’ actuele dekkingsgraad toegevoegd. De actuele dekkingsgraad van 31 augustus 2023 was hoger dan de actuele dekkingsgraad van 31 augustus 2022 (die nu uit het gemiddelde is verdwenen). Hierdoor is de beleidsdekkingsgraad in augustus met 0,5%-punt gestegen.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier vindt u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.