Nieuws

Dekkingsgraad gestegen in juli

In juli kwam ons fonds er financieel iets beter voor te staan. Dat zien we aan de actuele dekkingsgraad. Die steeg in juli. Ook onze beleidsdekkingsgraad liet in juli een stijgende lijn zien.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 31 juli 2023:

  • De actuele dekkingsgraad steeg van 138,3% naar 141,5%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden (de beleidsdekkingsgraad) steeg van 134,7% naar 135,6%.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

Ons fonds is financieel ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 112,7% (januari 2023). Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 112,70 aan vermogen is. Onze beleidsdekkingsgraad ligt dus ruim boven die belangrijke grens.

Actuele dekkingsgraad en beleidsdekkingsgraad omhoog

Actuele dekkingsgraad
De rente is in juli licht gestegen. Dat is goed nieuws voor pensioenfondsen, omdat onze verplichtingen dan dalen. We hoeven dan minder geld te reserveren voor alle pensioenen. De hogere rente had dus een positief effect op de dekkingsgraad.

Onze beleggingen zijn in juli meer waard geworden. Hierdoor nam ons vermogen iets toe. Dat is gunstig voor onze dekkingsgraad. De positieve beleggingsopbrengsten zorgden ervoor dat onze actuele dekkingsgraad met 3,2%-punt steeg.

Beleidsdekkingsgraad
De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Elke maand verdwijnt de ‘oudste’ actuele dekkingsgraad uit dit gemiddelde en wordt de ‘nieuwste’ actuele dekkingsgraad toegevoegd. De actuele dekkingsgraad van 31 juli 2023 was hoger dan de actuele dekkingsgraad van 31 juli 2022 (die nu uit het gemiddelde is verdwenen). Hierdoor is de beleidsdekkingsgraad in juli met 0,9%-punt gestegen.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier vindt u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.