Nieuws

Dekkingsgraad in september gedaald

In september kwam ons fonds er financieel iets minder goed voor te staan. Dat zien we aan de actuele dekkingsgraad. Die daalde in september. Onze beleidsdekkingsgraad liet in september juist een stijgend lijn zien.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 30 september 2022:

  • De actuele dekkingsgraad daalde van 134,7% naar 133,0%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden (de beleidsdekkingsgraad) steeg van 129,7% naar 130,1%.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 112,7%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 112,70 in kas is aan vermogen. Het is daarom goed dat onze beleidsdekkingsgraad ruim boven die belangrijke grens ligt. Hierdoor hebben we de pensioenen per 1 januari 2022 kunnen verhogen.

Actuele dekkingsgraad omlaag, beleidsdekkingsgraad omhoog

Actuele dekkingsgraad

Ook in september bleef de rente stijgen. Dat is goed nieuws voor pensioenfondsen, omdat onze verplichtingen dan afnemen. De hogere rente had dus een positief effect op de dekkingsgraad.

Onze beleggingen werden in september helaas minder waard. Hierdoor nam ons vermogen af, en dat is weer ongunstig voor onze dekkingsgraad. In september was de rentestijging niet hoog genoeg om het verlies op de beleggingsbeurzen op te vangen. Gevolg: een daling van onze actuele dekkingsgraad van 1,7%-punt.

Beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Elke maand verdwijnt de ‘oudste’ actuele dekkingsgraad uit dit gemiddelde en wordt de ‘nieuwste’ actuele dekkingsgraad toegevoegd. De actuele dekkingsgraad van 30 september 2022 was hoger dan de actuele dekkingsgraad van 30 september 2021 (die nu uit het gemiddelde is verdwenen). Hierdoor is de beleidsdekkingsgraad in september met 0,4%-punt gestegen.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.