Nieuws

Nieuw pensioenstelsel komt een jaar later

De wet voor het nieuwe pensioenstelsel komt een jaar later: uiterlijk in 2023 in plaats van 2022. Dat heeft minister Koolmees de Tweede Kamer laten weten in een brief. De minister heeft meer tijd nodig om het voorstel zorgvuldig voor te bereiden. Wat betekent dit voor uw pensioen?

Hoe zat het ook alweer?

Vorig jaar hebben vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en de overheid op hoofdlijnen afspraken gemaakt over een nieuw pensioenstelsel. Deze plannen kunnen pas ingaan als ze in een wet staan. Daarom is de overheid bezig met een wetsvoorstel toekomst pensioenen.

Het plan was om deze wet in 2021 klaar te hebben. Dan konden de nieuwe regels vanaf 1 januari 2022 ingaan. Fondsen kregen tot 2026 de tijd om alle plannen door te voeren. Voor de tussenliggende periode zouden tijdelijk andere financiële regels kunnen gelden als het fonds daarvoor kiest. Dit alles is nu maximaal één jaar uitgesteld.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

Nu tot 2023: er verandert niets aan uw pensioen door deze wet

Na 2027: alle pensioenregelingen zijn aangepast aan het nieuwe pensioenstelsel
De uiterste datum waarop pensioenfondsen hun pensioenregeling moeten aanpassen verschuift een jaar. Dat was 2026 en dat wordt 2027. We mogen wel eerder de verandering doorvoeren, maar niet later. 
Zoals u eerder hebt kunnen lezen, doen wij onderzoek naar de toekomst van ons fonds. We houden natuurlijk rekening met de landelijke ontwikkelingen bij onze besluitvorming. De kans is echter groot dat er zaken bij ons fonds wijzigen, vóórdat het 2027 is.

Wilt u meer weten?

Op de website van de Tweede Kamer kunt u de brief van minister Koolmees lezen.

Bron: Tweede Kamer