Nieuws

Dekkingsgraad in november gedaald

In november kwam ons fonds er financieel iets minder goed voor te staan. Dat zien we aan de actuele dekkingsgraad. Die daalde in november. Onze beleidsdekkingsgraad ging wel omhoog.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 30 november 2021:

  • De actuele dekkingsgraad daalde van 130,0% naar 128,6%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg van 125,2% naar 126,0%.

Wat betekent dit?

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 112,2%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 112,20 in kas is aan vermogen. Het is daarom goed dat onze beleidsdekkingsgraad ruim boven die belangrijke grens ligt.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

De beleidsdekkingsgraad lag lange tijd onder de belangrijke grens van 112,2%. Dat was ook einde 2020 zo. Daarom hebben we ook dit voorjaar een nieuw herstelplan moeten indienen bij De Nederlandsche Bank. Wel hebben we de pensioenen per 1 januari 2021 iets kunnen verhogen.

De actuele dekkingsgraad daalde, de beleidsdekkingsgraad steeg

Actuele dekkingsgraad

In november daalde de rente. Dat is geen goed nieuws, want ons fonds heeft dan meer geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Wel werden in november onze beleggingen iets meer waard en groeide ons vermogen. Toch was dit niet genoeg om de gevolgen van de dalende rente goed te maken. Het gevolg was dat de actuele dekkingsgraad omlaagging.

Beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Dit jaar is de actuele dekkingsgraad vooral gestegen. Die stijgende lijn zien we dus ook terug in de beleidsdekkingsgraad.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur