Nieuws

Dekkingsgraad in juni gestegen

In juni werd onze financiële positie beter. Onze actuele dekkingsgraad steeg. Net als de beleidsdekkingsgraad.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 30 juni 2021:

  • De actuele dekkingsgraad steeg van 126,6% naar 127,8%
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg van 118,5 % naar 120,0%.

Wat betekent dit?

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 112,7%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 112,70 in kas is aan vermogen. Het is daarom goed nieuws dat onze beleidsdekkingsgraad nu ruim boven die belangrijke grens ligt.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

De beleidsdekkingsgraad lag lange tijd onder de grens van 112,7%. Daarom hebben we eerder een herstelplan ingediend bij toezichthouder De Nederlandsche Bank. Pas als 3/4 jaar de beleidsdekkingsgraad boven die grens blijft, mag het herstelplan de kast in. Zover is het nog niet. Dus ook dit voorjaar moesten we een nieuw herstelplan indienen bij De Nederlandsche Bank. Wel hebben we de pensioenen per 1 januari 2021 al iets kunnen verhogen.

Waarom stegen de dekkingsgraden in juni?

Onze aandelen werden meer waard. Wel ging de rente omlaag.

In juni daalde de rente. Ons fonds heeft dan meer geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Dat is geen goed nieuws voor onze financiële positie. Wel werden onze aandelen de afgelopen maand meer waard. Hierdoor groeide ons vermogen voldoende om te zorgen voor een stijging van de actuele dekkingsgraad.

Coronadip verdwijnt langzaam uit beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Onze financiële positie was aan het begin van de coronacrisis in het voorjaar van 2020 snel verslechterd. Inmiddels verdwijnt die ‘dip’ van vorig jaar langzaam uit het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden. Dat is positief voor onze beleidsdekkingsgraad.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur