Nieuws

Dekkingsgraad in augustus gestegen

In augustus ging onze financiële positie er op vooruit. Dat is te zien aan onze actuele dekkingsgraad die in augustus steeg. Ook steeg onze beleidsdekkingsgraad.

Hoe staan we ervoor?

Dit was de stand op 31 augustus 2021:

  • De actuele dekkingsgraad steeg van 126,6% naar 128,3%.
  • De gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen 12 maanden, de beleidsdekkingsgraad, steeg van 121,3% naar 122,7%.

Wat betekent dit?

Ons fonds is financieel helemaal ‘gezond’ bij een beleidsdekkingsgraad van 112,3%. Dat betekent dat voor elke € 100 die we (in de toekomst) aan pensioen moeten uitbetalen er € 112,30 in kas is aan vermogen. Het is daarom goed dat onze beleidsdekkingsgraad wel ruim boven die belangrijke grens ligt.

Wat betekent dit voor uw pensioen?

De beleidsdekkingsgraad lag lange tijd onder de belangrijke grens van 112,3%. Dat was ook einde 2020 zo. Daarom hebben we ook dit voorjaar een nieuw herstelplan moeten indienen bij De Nederlandsche Bank. Wel hebben we de pensioenen per 1 januari 2021 iets kunnen verhogen.

Waarom stegen de dekkingsgraden in augustus?

Er waren drie belangrijke ontwikkelingen:

  1. De rente is gestegen
    Een hogere rente heeft voor ons fonds twee gevolgen. Ten eerste is er minder geld nodig om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Dat is goed nieuws voor onze financiële positie. Ten tweede daalt de waarde van onze beleggingen in (overheids-)leningen (obligaties). Dat is geen goed nieuws. Maar dat tweede effect is kleiner. Daardoor betekent de stijging van de rente toch een plus voor onze financiële positie.
  2. Andere beleggingen werden meer waard
    Onze aandelen werden meer waard. Hierdoor steeg het vermogen van het fonds.
  3. De dip van vorig jaar gaat uit het gemiddelde
    De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 actuele dekkingsgraden. Onze financiële positie ging aan het begin van de coronacrisis in het voorjaar van 2020 snel achteruit. Inmiddels verdwijnt die ‘dip’ van vorig jaar langzaam uit het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden. Dat is positief voor onze beleidsdekkingsgraad.

Meer informatie

Bekijk de ontwikkelingen van onze financiële situatie in deze grafiek. Hier leest u ook meer achtergrondinformatie en uitleg over onze financiële positie en onze dekkingsgraden.

Bron: Bestuur