Nieuws

Wat betekent het coronavirus voor pensioenfonds Niemeijer?

Het coronavirus is wereldwijd het middelpunt van aandacht. Het heeft ook invloed op pensioenfondsen. Wat is de impact voor ons fonds? En welke maatregelen nemen wij?

De onzekerheid over hoeveel mensen er ziek gaan worden, zorgt ervoor dat beleggers zich zorgen maken. Bedrijven gaan op slot, de vraag naar sommige producten neemt af. Gevolg: de economie stagneert. De onrust heeft ook invloed op de rente. Doordat beleggers vluchten naar veilige havens daalt de rente nog verder.

Impact op financiële positie

Dit is slecht nieuws voor de financiële positie van pensioenfondsen. Het vermogen daalt door de tegenvallende beleggingen. Daarnaast heeft ook de lage rente een negatieve invloed op de financiële situatie. Hierdoor moet er meer geld opzij worden gezet om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen.

Hoe zit het bij ons?

Onze financiële positie is de afgelopen maanden verslechterd. Dat is vooral goed te zien aan onze actuele dekkingsgraad. Die daalde de afgelopen maanden flink van 114,3% eind december 2019 naar 109,7% eind februari 2020.

In vergelijking met andere pensioenfondsen is deze daling nog beperkt. Dat heeft te maken met onze beleggingsstrategie. We beleggen relatief weinig in aandelen. Verder hebben we onze beleggingen zo ingericht dat een verandering in de rente minder hard doorwerkt in onze dekkingsgraad.

We verwachten dat de actuele dekkingsgraad de komende maanden nog verder zal dalen. Zodra we de cijfers binnen hebben, publiceren we de actuele stand op deze website.

Welke maatregelen nemen wij?

Ons fonds doet er alles aan om deze situatie goed te blijven functioneren. Het bestuur heeft de volgende maatregelen genomen:

  • We hebben intensief contact met onze vermogensbeheerder om de ontwikkelingen op de beleggingen en de financiële markten te beoordelen. We sturen bij waar dat nodig is.
  • Het fonds heeft beoordeeld of alle partijen die diensten voor ons fonds verrichten goede maatregelen hebben genomen om de dienstverlening voort te zetten. Het bestuur heeft er vertrouwen in dat dit zo is.
  • Het bestuur heeft maatregelen genomen om te zorgen dat het bestuur zelf kan blijven functioneren, ook als vergaderingen niet mogelijk zijn of als bestuursleden ziek worden.

Wat merkt u?

Onze dienstverlening gaat gewoon door. Ontvangt u van ons fonds een pensioen? Dan ontvangt u uw uitkering op tijd. Wilt u contact met ons opnemen? Gebruik dan het contactformulier. Misschien moet u iets langer wachten op uw antwoord dan u gewend bent. Wij doen ons uiterste best om uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. Over de effecten op de lange termijn kunnen wij nu nog niets zeggen. We houden u op de hoogte.